1500 convivium
en todo o mundo
Home » » Queixo Cebreiro de leite cru

Queixo Cebreiro de leite cru

O queixo Cebreiro elaborado con leite cru, é un queixo antigo de Galicia que se orixinou nas zonas montañosas de  Pedrafita e Becerreá, na provincia de Lugo. De acordo con algúns documentos conservados no Arquivo Xeral de  Simancas, os queixos producidos no Cebreiro, eran enviados cada ano á Casa Real portuguesa xa durante o reinado de Carlos III (século  XVIII). O queixo Cebreiro caracterízase por unha forma moi particular: asemella un fungo ou un gorro de cociñeiro esmagado. Ten unha cortiza branca fina e suave, e unha textura  granulada e cremosa. Ten un sabor doce e lixeiramente acedo cun aroma característico. A súa masa derrítese na boca. 


O queixo obtivo a denominación DOP, pero implica a  pasteurización do leite. O traballo dos poucos fabricantes que aínda producen queixo elaborado con leite cru, vese ameazada por esta obrigación. O queixo elaborado con leite cru Cebreiro, é un queixo fresco elaborado con leite de vacas da zona da raza Loura Galega. Consómese fresco ou lixeiramente madurado. 

A primeira fase da súa produción consiste na coagulación con callo animal. Unha vez que se forma a callada, córtase en bloques e drénase en tinas. Logo, a callada déixase repousar en bolsas de tea durante 5 ou 10 horas e sécase novamente. A masa procésase, sálgase, colócase en  moldes e prénsase. O queixo retírase dos  moldes e transfírese a un lugar frío durante polo menos unha hora. O queixo Cebreiro con leite cru está feito a man en pequenas cantidades e por esta razón non está dispoñible. Atópase só nuns poucos mercados en Galicia.

SHARE

About Leonor Lorenzo

0 comentarios :

Publicar un comentario