1500 convivium
en todo o mundo
Home » » Elaboraciones Lemar

Elaboraciones Lemar

Lemar Elaboraciones Artesanas son Javier y Carla, unha moza parella descendente de dúas familias mariñeiras, na que a súa vida estivo exclusivamente vinculada ao mar, e que apostan por manter viva unha tradición tan peculiar e exclusiva como é a do congro seco, un produto totalmente natural sen ningún tipo de adictivo co cal só un bo artesán do mar pode facer do congro esta obra de arte.


Dispoñen da súa propia frota de barcos con base no porto de Muxía para garantir o mellor trato e a mellor calidade dos seus produtos, todos eles procedentes da Costa da Morte.


Cada exemplar elabórase manualmente como antigamente, e pasa polas mans do artesán para o proceso de lañado, para o cal se realizan cortes en sentido vertical, precisos e da mesma dimensión para que o aire atravese o peixe e o vaia secando.


Sécase nunhas estruturas de madeira chamadas «Cabrias» nas que azoutan eses ventos do nordeste tan característicos da zona. En ocasións, cando o tempo non permite o seu secado, dispoñen dunha cámara na que poder terminar o seu proceso para que as circunstancias meteorolóxicas, poidan condicionar o produto.


O congro é un peixe semigraso que vive en costas rochosas, a profundidades duns 30 metros. Habita en buracos e covas de onde raramente sae de día. Aliméntase de crustáceos, peces e luras. É un depredador nocturno. Ao ter moita vitamina A ou niacina, o congro prevén enfermidades nos ollos, fortalece o sistema  inmunitario e ten propiedades  anticancerosas. Tamén polo seu alto contido de vitamina A, este peixe tamén favorece o bo estado da pel e das  mucosas. A súa alta cantidade de vitamina D do congro fai que o consumo deste peixe sexa recomendable para fortalecer a pel e os ósos. Ademais, o consumo de alimentos con vitamina D, axuda a fortalecer o sistema  inmunitario e axuda a previr certos tipos de cancro.



A HISTORIA

A historia do congro seco comeza cando os bilbilitanos, que tiñan unha potente industria soguera, fornecían cordas e cabos a todos os portos de España. Cando estes acudían ao porto de Muxía a pechar os seus tratos, interesáronse polo congro, con todo era un produto fresco que non podían levar aos seus fogares, debido ao excesivo tempo que levaba a viaxe. Nesta localidade da Costa da Morte, os pescadores descubriron que ao secalo, este chegaría apto para o consumo a calquera lugar sen importar o tempo do transporte. Hoxe en día séguese mantendo a tradición deste produto, pasando a ser un «manxar».


Temos constancia documental do consumo de congro seco desde a época medieval. Nesta data o congro era usado como pago de tributos anuais. Este dato infórmanos do consumo deste peixe e do apreciado que resultaba naquel momento, ao ser considerado como un produto dirixido ao pago e ao recoñecemento de privilexios. O congro foi consumido polos sectores sociais cunha maior capacidade adquisitiva, o seu prezo foi máis elevado que o doutros peixes.

No ano 1446, un dos produtos con máis anotacións na aduana de Calatayud era o peixe e especialmente o congro, procedente maioritariamente dos portos do Cantábrico a través de Castela e de Navarra. Todos os meses foron asentadas cantidades de congro. Podemos supoñer que era vendido nas tendas do mercado da cidade, a cargo do adxudicatario da subministración do mesmo no acto da  tranza ou poxa, ao prezo fixado polo Rexemento de Calatayud.

Pero o progreso chegou, e con el, o desenvolvemento das comunicacións terrestres e a industrialización, producindo un declive na industria da soga, e por iso en Calatayud, arredor do ano 1960, o congro deixou de consumirse nesas grandes cantidades. Moitos secaderos víronse afectados e tiveron que pechar.

A pesar de que transcorreron xa máis de 500 anos desde entón, o certo é que en Aragón o congro seco preservouse na tradición culinaria e hoxe é unha ‘delicatessen’ gastronómica. Con todo, e a pesar da gran industria de secado que proliferou nos séculos XV e XVI na Costa da Morte, actualmente, soamente existen dous secaderos de congro na comarca. Ambos están en Muxía e son os únicos que hai en toda Europa. 



RECEITAS

Desde Elaboraciones Lemar queren mostrar as inmensas posibilidades dun peixe cunhas características culinarias impresionantes. Neste receitario da súa web, repasan desde as máis tradicionais formas de preparar este exquisito manxar, ata as máis innovadoras maneiras que os chefs máis vangardistas realizan co seu congro.

Arroz de congrio seco con gambas - Receita



OS SEUS PRODUTOS

Produto Gourmet Exclusivo Bolsa Kraft de 250gr de congro seco 100% natural da Costa da Morte - Enlace compra

Produto Gourmet Exclusivo Bote de 30gr de escamas de congro seco 100% natural da Costa da Morte - Enlace compra


Contacto:


Secadero de Congro de Muxía
Responsable: Javier Lema Marcote
Teléfono: 600 20 35 26
E-mail: jlemamarcote@yahoo.es



SHARE

About Leo

0 comments :

Publicar un comentario