1500 convivium
en todo o mundo
Home » , » Como nace Slow Food?

Como nace Slow Food?

Slow Food é unha asociación ecogastronómica que promove unha "nova gastronomía" entendida como expresión da identidade e a cultura. Defende o pracer vinculado ao alimento, reflexiona sobre a educación do gusto e o dereito ao goce cun novo sentido de responsabilidade, tendo en conta o equilibrio co ecosistema, a defensa da biodiversidade e o compromiso ético cos produtores.


1980Nace en Bra la libera e Benemerita Associazione Amici do Barolo, núcleo fundador da futura Arcigola.

1986Constitúese na comarca de Le Langhe a asociación Arcigola.

1988Primeiro congreso nacional de Arcigola na provincia de Siena.

1989Nace na Opéra Comique de París o Movemento Internacional Slow Food e asínase o seu Manifesto.

1990Primeiro congreso, en Venecia, do Movemento Internacional Slow Food, mentres, coa publicación de Osterie d'Italia, nace Slow Food Editore.

1992Slow Food Deutschland abre a súa sede en Alemaña.

1993Slow Food Suíza abre a súa sede en Zúric.

1994Slow Food organiza a mostra Milano Golosa, banco de probas para o que se ía converter no Salone do Gusto de Turín.

1996En abril publícase en italiano, inglés e alemán o primeiro número de "Slow, messaggero dei gusto e cultura", a revista internacional de Slow Food.

A finais de novembro Slow Food organiza a primeira edición - experimental e a escala reducida - do Salone do Gusto en Turín, onde se presenta o proxecto da Arca do Gusto.

1997O simposio Dire fare gustare marca o comezo do proxecto de educación alimentaria e do gusto de Slow Food, que co paso dos anos implicará, de varias formas, a profesores e alumnos de moitísimos centros escolares de toda Italia.

En Bra, no mes de setembro, Slow Food organiza Cheese Fórmelle do latte (As formas do leite), primeira recensión internacional dos queixos de calidade. En Orvieto, en outubro, segundo congreso internacional de Slow Food.

1998No mes de xullo constitúese, por iniciativa de Slow Food, l'Agenzia dei Pollenzo, sociedade que ten como fin a recuperación da antiga residencia da Casa Saboya en Pollenzo (Bra, Cúneo), destinada a albergar a Università dei Scienze Gastronomiche, un hotel, un restaurante e o Banco do Viño.

En Turín, no mes de outubro, celébrase a segunda edición do Salone do Gusto, esta vez aberta ao gran público: 120.000 visitantes participan en Laboratorios do Gusto, convencións, eventos, e coñecen de preto a variedade da pequena produción de calidade.

1999No mes de maio Slow Food lanza a campaña de recollida de firmas en defensa do patrimonio enogastronómico italiano e para solicitar a revisión do regulamento europeo HACCP. 

En setembro volve Slow Cheese, na súa segunda edición.

Con ocasión do Congreso de Slow Food Australia, introdúcese o concepto de Slow Food como movemento enogastronómico.

2000En xaneiro ponse en marcha o proxecto dos Presìdi (Baluartes), actuacións sobre o territorio para salvagardar ou relanzar pequenas producións artesás en perigo de desaparición.

En marzo Slow Food USA abre a súa sede en Nova York.

En outubro celébrase en Bolonia a primeira edición do Premio Slow Food para a defensa da Biodiversidade, e en Turín a terceira edición do Salone do Gusto: 130.000 visitantes e os primeiros 91 Baluartes italianos presentados ao gran público.

2001Inaugúranse os novos sitios internet de Slow Food (en italiano e inglés): www.slowfood.it e www.slowfood.com.

Slow Food lanza a campaña NON GM Wines, contra a comercialización en Europa das vides transxénicas, e redacta o Manifesto in difesa dei formaggi a latte cru (Manifesto en defensa dos queixos a base de leite cru).

Terceira edición de Cheese en Bra e segunda edición do Premio Slow Food no Porto, Portugal.

En decembro, Slow Food pon en marcha un novo proxecto educativo para adultos: o Master of Food, que contempla un programa de estudo vinculado á enogastronomía e subdividido en 20 cursos monográficos.

2002Nace o proxecto da Fundación Slow Food para a biodiversidade, en apoio do Premio Slow Food, dos Baluartes e do Arca do Gusto.

En Turín teñen lugar a terceira edición do Premio Slow Food e a cuarta do Salone do Gusto, con 138.000 visitantes e a presentación dos primeiros 30 Baluartes internacionais.

2003No mes de abril, en Brasília, Slow Food asina co goberno brasileiro un protocolo de colaboración para realización de proxectos en prol da salvagarda das pequenas producións agrícolas tradicionais.

En Persignan, Congreso de fundación de Slow Food France, que terá a súa sede operativa en Montpellier.

Cuarta edición de Cheese a Bra.

Cuarta edición do Premio Slow Food en Nápoles, coincidindo co Congreso Internacional Slow Food, que reúne a delegados de máis de 50 países; os temas debatidos son a defensa da biodiversidade e a educación. Durante o Congreso, Carlo Petrini presenta a idea do Encontro Mundial dos produtores de alimentos.

2004En xaneiro constitúese o grupo de traballo que organiza o primeiro encontro mundial das Comunidades do Alimento: Terra Nai.

En febreiro, a FAO recoñece oficialmente a Slow Food como organización sen ánimo de lucro coa que instaura unha relación de colaboración.

Inaugúrase en abril, cunha semana de portas abertas, a renovada Agenzia dei Pollenzo.

Miles de persoas visitan o complexo que alberga a primeira Universidade de Ciencias Gastronómicas.

Constitúese oficialmente a Fondazione Slow Food onlus, grazas ao apoio da Administración rexional da Toscana, socia da mesma.

En xuño, Xénova alberga a primeira edición de Slow Fish, recensión dedicada ao peixe sustentable.

En Yufuin, Xapón, congreso fundacional de Slow Food Japan, con sede en Sendai.

No mes de agosto, o Ministerio italiano de Universidades e Investigación científica recoñece oficialmente a Università dei Scienze Gastronomiche, que abre as súas portas aos primeiros 75 estudantes a principios de outubro.

A finais de outubro celébrase no Lingotto de Turín a quinta edición do Salone do Gusto, con máis de 140.000 visitantes: Ao mesmo tempo, no Palazzo do Lavoro ten lugar a primeira edición de Terra Nai, con participación duns 5.000 delegados procedentes de todo o mundo.

2005En maio danse cita en Sicilia os Estados Maiores dos Baluartes Slow Food italianos: máis de catrocentos produtores, investigadores universitarios, responsables institucionais de toda Italia, directivos dos Ministerios da Saúde e de Política Agraria e Forestal, técnicos do "Assessorato Regionale Agricoltura e Foreste" de Sicilia, se reúnen nunha convención para lanzar unha gran campaña para a tutela das producións artesanais de excelencia, que corren o risco de desaparecer.

En Machakos, Kenya, no mes de xullo, reúnese un grupo de traballo composto polos representantes das comunidades do alimento kenyanas, polas principais Ong e por unha delegación do ministerio de cultura local, xa presente no evento Terra Nai 2004 na persoa do vice-ministro Alicen Chelaite.

En setembro, quinta edición de Cheese en Bra, cos queixos de cabra como tema central.

En novembro, en Xénova, nova edición de Slow Fish, coa presenza de máis de cincuenta comunidades de Terra Nai vinculadas ao mundo da pesca, procedentes de 21 nacións do mundo.

SHARE

About Leo

0 comments :

Publicar un comentario