Desde a Horta da Sancoveiga trabállase baixo os criterios da agricultura ecolóxica. A súa dona, Ana, por convencemento de que é a maneira correcta para a saúde humana e o medio ambiente, traballa libre de insumos de síntese química.
-Como chegaches a emprender na horticultura? Que che fixo empezar con este proxecto?
“Antes traballaba de administrativo en distintas empresas privadas. Debido á crise, a empresa na que traballaba pechou e quedeime sen traballo.
Deime conta das dificultades de atopar traballo por ser muller, por ter fillos, por vivir nunha zona rural, por ter discapacidade auditiva.
Nese momento é cando xorde a idea de crear a miña empresa: produción ecolóxica.
É unha iniciativa emprendedora dunha pequena explotación de galiñas poñedeiras e hortalizas en conversión que comezou o día 1 de marzo de 2015”.
-Dentro das opcións que tiñas como liña de traballo, que che fixo decidirche pola certificación ecolóxica?
“Ao principio, cando comecei o 1 de marzo de 2015, tiña unha horta hortícola normal pero desde o 2 de outubro de 2017, comezou o proceso para ter certificación ecolóxica. A norma do Consello Regulador da Agricultura Ecolóxica de Galicia (CRAEGA) indicou que se debe cumprir cada dous anos o proceso de conversión a ecolóxico. E tamén teño outra certificación ecolóxica de Asturias. No mes de abril de 2018, o Consello da Produción Agraria Ecolóxica do Principado de Asturias (COPAE) outorgoume devandito certificado”.
-Que diferencia este tipo de hortas das convencionais? Cal é a túa diferenza ante a competencia?
“Diferénciome claramente das hortas convencionais, sobre todo en que o meu produto é de calidade e saudable. Hoxe en día, cada vez vemos máis que a xente ten problemas de alerxias e outras enfermidades que moitas veces son causadas polos pesticidas e outros aditivos que ten a comida. A miña horta é unha alternativa onde, ademais do coidado artesanal que lle dou ás miñas hortalizas, como che comentaba antes, os fertilizantes que uso son orgánicos, non uso pesticidas, nin insecticidas químicos, senón que me baseo na prevención promovendo a asociación de cultivos.
É importante que a xente se conciencie do que está a comer e que esixa produtos de calidade que garden o sabor orixinal, e o máis importante, que sexan saudables”
-A que cliente chegas agora mesmo? A cal che gustaría chegar?
“O meu produto chega directamente ao consumidor. Ademais vendo os meus produtos a restaurantes, mercados, tendas…”.
-Que produtos tes na túa horta? Que é o que comercializas? Que che demanda o mercado?
“Na miña horta teño: repolo, coliflor, allos porros, acelgas, leituga... Vendo en feiras e mercado, restaurantes e tendas especializadas”.
-Que dificultades atopas neste modelo de negocio? Que crees que debe cambiar no mercado?
“Son unha emprendedora xorda que quere poñer en marcha o seu proxecto. Esta fase foi dificultosa como consecuencia das barreiras comunicativas que me dificultaban o acceso á formación en igualdade de condicións que o resto dos alumnos.
A pesar da obrigación dos poderes públicos de fomentar o acceso á formación, este devandito hoxe en día soa a utopía das persoas xordas e son moitos os obstáculos que temos que sortear para a eliminación destas barreiras.
Para min, o único é que necesito de intérprete para mellorar a miña calidade de vida, con máis seguridade ao mesmo nivel que o resto dos compañeiros. Teño dereito á igualdade como os demais oíntes.
Só necesito interpretación para chamar por teléfono e tamén ir a servizos por exemplo, a xestoría ou Xunta para tramitar papelada da horta ecolóxica”.
-Atopas apoio na administración?
“Si. Atópoo na Deputación de Lugo, Fundación Once, Fondo Galego de Garantía Agraria (Pac) e pequenas explotacións”.
0 comments :
Publicar un comentario