Se non sabías que os legumes se deben tomar en serio, entón non sabes nada sobre legumes! Os legumes foron desprezados durante anos por considerarse unha «comida pobre». Durante os períodos de bonanza económica e de rápida urbanización, sucede algo peor: a cociña punteira despreza os legumes por ser remanentes do pasado campesiño.
Actualmente, os legumes gozan dunha segunda opinión. En 2020, mentres o mundo preparábase para o peche pola pandemia, moitas familias descubriron (por primeira vez, sorprendentemente), como preparar comida a partir de legumes secos.
A pesar de que esta crise chegou inesperadamente, non é ningún accidente que os respectables legumes convertéronse nun elemento indispensable. Os defensores da saúde humana e planetaria estiveron reevaluando discretamente o seu valor como ingrediente necesario para unha vida longa e saudable. Ricas en antioxidantes e fibra, libres de colesterol, os legumes axudan a previr enfermidades cardiovasculares e a diabetes. Unha dieta rica en legumes é boa para o medio ambiente, xa que son un alimento que require relativamente pouca terra para o cultivo e mellora o chan grazas á súa capacidade de fixación do nitróxeno.
Por desgraza, as dietas nacionais e as prioridades agrícolas normalmente céntranse noutras metas: na carne, os alimentos procesados e as complicadas cadeas de frío. Con todo, Slow Food está a buscar modos creativos para que os legumes estean no centro do debate e no centro dos nosos pratos.
Un grupo de agricultores de legumes dos Baluartes e Comunidades de Slow Food (inicialmente, de Italia) organizáronse ao redor da idea de que os legumes merecen unha atención especial. Para iso creouse a rede Slow Beans cos obxectivos comúns de protexer os legumes como unha prioridade agrícola e aumentar o seu consumo:
"En Slow Beans defendemos, mantemos e difundimos a biodiversidade leguminosa: somos conscientes do seu valor intrínseco e queremos testemuñar o pracer dos diferentes sabores que están relacionados coas gastronomías culturais que viran ao redor dos legumes ligados ao territorio. Cultivamos tanto as relacións como o coñecemento!"
Nesta nova época de desastres encadeados, Meatless Monday uniu forzas con Slow Beans para mobilizar aos municipios e convertelos nun novo punto de entrada que sirva de impulso para os legumes en perigo de extinción, de modo que se beneficie a saúde humana e do chan, redúzase o consumo de carne e o uso de auga e celébrense con orgullo os sabores locais e o coñecemento tradicional.
Let it Beans! reta aos alcaldes locais a converterse en embaixadores de Slow Beans, tomando medidas concretas para apoiar os legumes, como sumarse a Meatless Monday. A iniciativa consiste en obxectivos fáciles de identificar:
- Facer que a promoción de dietas máis sostibles e respectuosas co clima sexa asunto dos municipios, e que estes a leven a cabo a través do apoio dos produtores locais de legumes, así como a través de Meatless Monday;
- Incrementar o coñecemento do público en xeral sobre os legumes e as súas propiedades;
- Promover a venda de legumes a través do comercio en liña e a solidariedade entre os municipios que integran a rede Slow Beans.
Visita as redes sociais de Slow Beans:
https://www.facebook.com/slowbeans
https://www.instagram.com/slowbeans_comunitaleguminosa/
Dende Slow Food Compostela, estamos levando a cabo neste 2025, una iniciativa de colaboración entre o sector da Restauración KM 0 e os Comedores Escolares KM 0 para celebrar o Día Mundial dos Legumes o vindeiro 10 de febreiro. Os primeiros, propoñerán unha serie de receitas que reproducirán os responsables de cociña dos centros escolares adheridos á nosa rede que queiran participar.
Ese día celebraremos as vantaxes que o cultivo e o consumo de legumes nos proporcionan aos seres humanos… e, como non, gozar dun bo cocido de garavanzos, guiso de fabas, ou unhas lentellas estofadas, entre outras 😋
0 comments :
Publicar un comentario